Skip to content

Yedek Paraşüt

Yamaç parasütü pilotlari 1988’in sonlarindan itibaren yedek parasüt kullanmaya baslamislardir. Pilotlar yillarca yedegi tasimalarina ragmen buna belki de sadece bir kez ihtiyaç duyarlar (eger test pilotu degilseler). Gerçekte ise yedek parasüt pilotun kendisini psikolojik olarak daha güvende hissetmesini saglar. Yedek parasüt çok gerekmedikçe açilmamalidir. Kisacasi en son basvurulacak yoldur. Yedegi açtiginizda daha hizli çökeceginizden ve planlamadiginiz bir yere daha sert ineceginizden dolayi uçus pek konforlu bir sekilde sonlanmayacaktir. Yedek açmaya karar vermeden önce, olabilecek tüm prosedürleri uygulayarak ana parasütü kontrol altina almaya çalisin. Yedegi açmaya karar verdiginizde rastgele degil, ana parasüt ile karismayacak sekilde, spinde iseniz dönüs yönüyle ayni tarafa ve iplere dolanmayacak bir yöne firlatmaya gayret edin. Eger daha önceden yedek parasütünüzü dogru katladiysaniz, düsüs hiziniza göre yedek 15-65m. arasinda açilir. Yedek parasüt açildiktan sonra yamaç parasütü ile zitlassa da bir süre sonra ana parasüt kismen veya tamamen kapanacaktir. Yamaç parasütü kapanmamissa A kolonlarini çekip ana parasütü kapatarak yedek parasütün tasiyiciligini saglayin, daha sonra da frenlerin bagli oldugu arka kolonlarindan çekerek toplayin. Eger ana parasüt kapanmamissa veya kapatamadiysaniz bunun anlami yedek parasütünüz kilonuza göre küçüktür ve çöküs hiziniz yüksektir. Her iki kanopinin açik olmasi durumunda yedek parasüt tam tepeye tirmanamaz ve dolayisiyla yeterli hava direnci yaratamaz. Bu durum yere inis sirasinda tehlike yaratir. Ynis aninda zemin uygunsa parasüt düsüs prosedürünü (5 nokta taklasini) uygulayin, agaca inmek üzere iseniz kollarinizla yüzünüzü koruyun, nehir, göl veya denize düseceginizi hissettiginizde kendinizi kusamdan kurtarmaya hazirlanin.

Kaynak: yunus.hacettepe.edu.tr
 

YEDEK PARAŞÜT AÇMA ŞEKLİ

  • Yedek paraşütün açma koluna bakılarak yeri belirlenir ve görülür.(Burada hata yapılmamalıdır.)
  • Dört parmak ve baş parmak kullanılarak açma kolu hemen tutulur.
  • Açma kolu kuvvetli bir şekilde çekilir.( Bu çekme sonucunda pimler luplardan çıkarak çanta kapakları açılır ve yedek paraşütün içine yerleştirildiği navlaka ortaya çıkar.
  • Yedek paraşüt ana paraşüte takılmayacak şekilde , dönüş yönünde dışarıya ve ileriye doğru mümkün olduğu kadar kuvvetlice fırlatılır.
  • Yedek paraşüt açıldıktan sonra ana paraşüt toplanarak tamamen söndürülür. ( Bu işlem yapılmaz ise yedek ve ana paraşüt birbirine karışabilir. ) 

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Her zaman soğukkanlı olunmalıdır.
  • Yedek paraşüt ile yere inişlerde beş nokta taklası atılmalıdır.Taklanın atılamayacağı durumlarda  şoku hafifletmek için bacak kasları esnek tutulmalı ve yuvarlanma yapılmalıdır.
  • Katlı kalma süresi (6 ay) geçen yedek paraşüt rutubet ve dış basıncın da etkileriyle açılmayacak hale gelebilir. Bu nedenle periyodik olarak açılıp 24 saat havalandırılmalıdır.
  • Yedek paraşütler kesinlikle tecrübeli kişilerce katlanmalıdır.
  • Yedek paraşütler dış etkenlerden korunmalıdır.
 
Top