Skip to content

Sürüklenmeden Kurtulma

Başlangıç eğitimini görenlerin bir sonraki aşamada alacakları eğitim PİLOT safhasıdır. Kurs süresi en az 60 gündür. Bu safhanın amacı, öğrencinin yelken uçuşu ile tanışmasını ve emniyet limitleri içinde bunu geliştirmesini, gösterilerde ve yarışmalarda olduğu gibi belirli bir baskı altında bilgilerini ve becerilerini artırıp emniyetli bir biçimde seyrüsefer ve irtifa uçuşu yapabilmesini sağlamaktır.
Bu safhada, pilotun yeteneğinin ve koşulların izin verdiği ölçüde kısa ve kolay uçuşlardan gerçekten çaba ve beceri isteyen uzun mesafe uçuşlarına kadar hemen hemen sınırsız uçuş imkânı vardır.

Kurs 3 aşamada tamamlanır;

·       Birinci aşamada pilotların kondisyonuna dikkat edilir, yelken uçuşları öğretilir ve öğrencilere toplam 22 saat yer eğitimi ve en az 30 uçuş yaptırılır. Uygun koşullar bulunduğu taktirde Emercensi uçuş hareketlerinden bir bölümü (asimetrik ve önden kapatma, 3600 dönüş, kulak kapatma) bu safhada öğrenciye uygulamalı olarak verilebilir.
·       İkinci aşamada, daha zor şartlarda (termal hava akımı içerisinde) uçuş eğitimi verilir ve öğrencilere toplam 14 saat yer eğitimi ve 50 uçuş yaptırılır. Uygun koşullar bulunduğu taktirde Emercensi uçuş hareketlerinden bir bölümü (asimetrik ve önden kapatma, derin stol, kulak kapatma, B stolu, 3600 dönüş, spiral dalış) bu safhada öğrenciye uygulamalı olarak verilebilir.
·       Üçüncü aşamada ise emercensi uçuş hareketlerinin tamamı ve uzun mesafeli uçuşların nasıl yapılacağı uygulamalı olarak öğretilir ve öğrencilere toplam 26 saat yer eğitimi (12 saati emercensi uçuş eğitimi kursunda verilir) ve 20 uçuş yaptırılır.

Kurs boyunca öğrenciler toplam 62 saat yer eğitimi görür ve 100 uçuş yaparlar.

Öğrencilerin durumları ve yaptıkları görevler Görev Takip ve Değerlendirme Formu na işlenir ve değerlendirilir.

Pilot birinci Safha Eğitimi

Bu safhanın amacı, yelken uçuşu ile öğrencinin tanışmasını, emniyet limitleri içinde yelken uçuşu yapabilmesini sağlamaktır. Yelken uçuşu, motor ya da çekici bir güç olmadan uygun tepelerde hava akımlarının yardımıyla belirli bir süre irtifayı koruyarak ya da irtifa kazanarak tepe önlerinde yapılan bir uçuş şeklidir. Yelken uçuşunun geniş emniyet sınırlamalarına sahip kolay şartlar ve kolay manevralardan, minimum emniyet sınırlamaları olan zor şartlara kadar gittikçe zorlaşan kendi içinde birçok aşaması vardır. Bu nedenle ilk 10 uçuş içerisinde kalkış, sevk idare ve inişlerde varsa öğrencilerin eksiklikleri giderilir ve hataları düzeltilir, ortalama 20 inci uçuşa kadar stabil havalarda yelken uçuşu yaptırılır ve 30 uncu uçuşa kadar öğrencinin yelken uçuşunu kendi planlaması ile uçması istenir.

Öğrenci aynı zamanda emniyet limitleri içinde yalnız başına uçabilme ve daha ileri düzey çalışmalar için sorumluluk alma kabiliyetine sahip olma gibi bir pilotta aranan niteliklere de sahip olmalıdır. Bu safhada kursiyerlere toplam 22 saat yer eğitimi ve 30 uçuş (en az 5 saat uçuş) yaptırılır.

Uçuş Eğitimi

İlk 20 uçuşta öğrencinin düzgün kalkış tekniği, rüzgarlı havada kalkışta paraşüt kontrolü, darbeli kuvvetli rüzgarlarda sevk ve idare, emniyetli uçuş, türbülans olmayan koşullarda yelken uçuşu ve hedefe yakın inişi öğretilir. Bütün uçuşları, uçuş kayıt defterine yazılarak imzalanır. Başarılı öğrencilere öğretmen kanaatini kazananlar yalnız kalkış kontrolüne verilir. Başarılı olan öğrencilerin karteksine kontrol öğretmeni tarafından "kendi sorumluluğunda uçar" kaydı konulup imzalandıktan sonra öğrenci kendi planlaması ve inisiyatifi doğrultusunda yelken uçuşlarına devam ettirilir ve uçuş sayısı en az 30 a tamamlatılır. Yalnız kalkış kontrolü olmayanlara ve uçuşta koşulları yerine getirmeyenlere kontrol öğretmeni tarafından kontrollü uçuş yaptırılır.

Uçuşlarda hayati tehlike gösteren tehlikeli hareketler yapan öğrencilerin uçuşları KURS öğretmen tarafından durdurulur.

 
Top